La llei obliga a registrar la jornada laboral dels treballadors

Per a evitar problemes i multes, cada cop més empreses aposten per aplicacions per al control horari dels treballadors.

La llei obliga a registrar la jornada laboral dels treballadors

El registre de la jornada laboral és obligatori després de la modificació del Reial Decret-llei 8/2019, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, en març del 2019.

Concretament, en l’article 10 del capítol III es defineix que l’empresa ha d’incloure “l’horari concret d’inici i finalització de la jornada de treball de cada persona treballadora”.

Aquests registres han de guardar-se durant quatre anys a “disposició de les persones treballadores, dels seus representants legals i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social”, és a dir, han d’estar disponibles de manera immediata.

La finalitat del registre de la jornada laboral és la de combatre la precarietat laboral controlant la jornada real del treballador. D'aquesta manera, si una empresa no permet realitzar hores extraordinàries, s'eviten les jornades superiors a les quals s’estableixen; en cas contrari, el control d’horari permet assegurar la compensació real que ha de cobrar el treballador del seu salari.

Aquesta modificació afecta totes les empreses, independentment de la mida i del sector de l'activitat a la qual es dediquen. De la mateixa manera, afecta la totalitat de treballadors: tant als que acudeixen al centre de treball com a les persones que teletreballen o es desplacen durant la seva jornada laboral, a excepció de casos concrets. És molt important que la manera en la qual quedi registrada la jornada laboral tingui en compte la flexibilitat horària dels treballadors o el teletreball, ja que són drets fonamentals per a tots els empleats.

En el decret no s'especifica cap mitjà en concret per a marcar el control horari, sinó que la decisió recau mitjançant la negociació col·lectiva o l’acord d'empresa. Qualsevol sistema, físic o digital, és vàlid per a registrar la jornada laboral sempre que sigui fiable, immodificable i no manipulable.

L'obligatorietat del control horari va entrar en vigor dos mesos després de la seva publicació, per tant, des del maig del 2019 els inspectors de Treball poden demanar a les empreses els registres de les jornades laborals dels treballadors.

Per a evitar problemes i multes, cada cop més empreses aposten per aplicacions per al control horari dels treballadors. A més, estalvien temps i diners als responsables del departament de Recursos humans, la disponibilitat dels documents és immediata i economitzen espai físic, ja que es guarden digitalment.

Noticies relacionades

Com registrar la jornada laboral en el teletreball

Tens treballadors teletreballant? En tens que fan presencial i teletreball? Fitxem és la teva eina per registrar la jornada laboral

Demaneu les vacances en menys d'un minut

Un procediment senzill i ràpid que facilita al treballador sol·licitar vacances i al responsable de gestionar aquestes sol·licituds en menys d'un minut

Aconsegueix informes personalitzats del registre de la jornada laboral de manera ràpida i senzilla

Podràs descarregar diferents tipus d'informes que mostren el resum mensual del registre de la jornada laboral amb les hores i el detall dels marcatges
JOSE RECHE
Gerente Hamburguesería Venecia

De Fitxem hem rebut un tracte cordial, proper i una solució de problemes molt efectiva. La plataforma ens ha donat solucions en temes d'horaris.

PATRICIA PRIETO
ADMINISTRADORA ALUMINIOS BELLAVISTA

Destacaria de Fitxem la seva facilitat d'ús i accés. Aquesta plataforma ens ha donat un millor control de les jornades laborals dels treballadors.

SILVIA
Dpt.RRHH RIB Instal·lacions Industrials Llerona, SLU

Destacaria de Fitxem que és una plataforma àgil i intuïtiva. Hem aconseguit  simplificar la gestió del control horari i força estalvi en paper.

SANDRA CABALLERO MORCILLO
Assistent de Comptabilitat i Administració iGuzzini Illuminazione Iberica SAU

De la plataforma Fitxem destacaria la senzilla visualització i interpretació de les dades.

Con Fitxem tenim una àgil gestió tant del fitxatge dels nostres treballadors com dels dies festius i de lliure disposició.

ESTER FORTUNY NAVARRO
ADMINISTRATIVA MONTNETEJA

La plataforma Fitxem és molt útil per al control del fitxatge personal. Ens ha aportat més control sobre la persona, la recomanaria sense dubtar-ho.

MIREIA VENTURA FALSINA
Tècnica RRHH INKEMA SISTEMAS, S.L

Fitxem es una plataforma molt transparent, visual i intuitiva. Per l'usuari es molt fàcil i per l'empresa també, alhora que et dona les prestacions mes útils i complertes del control horari. En destacaria la professionalitat del seu equip de treball.

Gràcies a Fitxem hem pogut incorporar un sistema de fitxatge fàcil i ágil i realitzar una millor gestió de les vacances i dels absentismes.